La elaboració

Actualment el llonguet malauradament es troba a poques fleques degut al seu llarg i dificultós procès de elaboració.

La seva molla elàstica i esponjosa així com la seva gruixuda crosta, qualitats les qual s'aconsegueixen gràcies a la destresa dels nostres professionals flequers i la seva manipulació manual que mitjançant un plec especial li donen la forma característica del llonguet català.

El procès és el següent:

 

1- Pastem i fresem tots els ingredients (farina, aigua, sal, massa mare i llevat) a fí i efecte d'obtenir una massa semielàstica amb una tempetatura de 25ºC que ens permet poder estirar-la i donar-li forma de barrots.

 

2- Deixem els barrots funyits 15' amb repòs i seguidament els estirem al llarg de la taula per començar a fer els plecs que donaràn una textura característica al nostre llonguet.

 

3- Formem els plecs de la massa, aquest és un del punts més importants ja que la tècnica del plec és clau per un correcte desenvolupament en la fermentació del producte resultant, un plec a l'ample de la massa fins a la meitat de la peça, tapem aquest amb la resta de la massa i li donem un plec simple, es a dir, duplem la punta fins que un terç de la massa quedi a sobre.

 

4- Tanquem els costats del plec amb els dits i enrotllem la massa ben apretada i la deixem reposar.

 

5- Estirem al llarg de la taula la massa i la tallem a peçes.

 

6- Les encunyem amb teles especials i els deixem fermentar uns 150'.

 

7- Una vegada fermentats els posem sobre la pala de forner, li fem un profund tall a la part superior i cap a dins del forn.